Saul Alinsky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saul Alinsky

Saul David Alinsky (30. tammikuuta 190912. kesäkuuta 1972) oli yhdysvaltalainen kansalaisaktivisti, jota pidetään yhtenä nykyaikaisen kansalaisjärjestötoiminnan perustajista. Hän pyrki kohentamaan Yhdysvaltojen köyhien asuinalueiden olosuhteita, ja 1950-luvulta lähtien hän keskittyi afroamerikkalaisen väestönosan elinolojen parantamiseen erityisesti Chicagon, New Yorkin ja Kalifornian ghetoissa.

Alinsky syntyi Chicagossa vuonna 1909 venäjänjuutalaiseen maahanmuuttajaperheeseen. Han valmistui arkeologiksi Chicagon yliopistosta, mutta alkoi työskennellä ensin kriminologina Illinoisin vankiloissa ja sitten organisaattorina ammattiyhdistysliikkeen tehtävissä. Vuonna 1939 Alinsky ryhtyi aktivoimaan Chicagon slummien asukkaita mukaan järjestötoimintaan ja sai työstään kiitosta Illinoisin kuvernööriltä Adlai Stevensonilta.

Kansalaisaktivismi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alinskyn metodit olivat usein tarkoituksellisen provosoivia, koska hän uskoi että naurettavin taktiikka voi olla tehokkain. Hän uhkasi kerran järjestää ”pieruhyökkäyksen” Rochesterin kaupunginorkesterin konserttiin, jossa yleisö koostui kaupungin silmäätekevistä. Suunnitelman mukaan aktivistien tuli syödä runsaasti papuja ennen konserttia ja siirtyä sitten salin puolelle kilpailemaan orkesterin puhallinsoitinten kanssa. Pelkkä uhkaus riitti tavoitteen saavuttamiseen, eikä suunnitelmaa tarvinnut toteuttaa. Samoin kävi Chicagossa, jossa Alinsky uhkasi järjestää O'Haren lentokentän vessoihin hyvin pukeutuneita mustia miehiä varaamaan kaikki pisoaarit. Hän piti ymmärrettävänä, että sorretut haluavat kirjaimellisesti tai kuvaannollisesti ”paskoa sortajiensa päälle”[1].

Alinskyllä on ollut suuri vaikutus moniin Yhdysvaltojen poliittisiin johtajiin ja kansalaisaktivisteihin. Presidentti Barack Obama toimi 1980-luvulla Chicagossa järjestöaktiivina, minkä vuoksi Newt Gingrich syytti häntä vuonna 2012 ”Alinskyn tyyppiseksi radikaaliksi”.[2] Hillary Clintonin (tuolloin Hillary Rodham) opinnäytetyö vuodelta 1969 käsittelee Alinskyn toimintaperiaatteita,[3] ja opinnäytettä varten tehtyjen kahden haastattelun aikana Alinsky teki Rodhamille työtarjouksen, josta tämä kuitenkin kieltäytyi. Kansalaisoikeustaistelija César Chávezin mentori oli entinen Alinskyn työtoveri, ja nykyiset teekutsuliikkeen aktiivit jakavat Alinskyn kirjaa Rules for Radicals oppaaksi ruohonjuuritason kansalaistoiminnan järjestämisestä.lähde?

Alinsky esittelee metodiaan teoksessa Rules for Radicals (1971).

  1. Nicholas Hoffman (2010): Radical – A Portrait of Saul Alinsky, s.84
  2. Chicago Tribune: Gingrich points to ’radical’ Alinsky in criticizing Obama
  3. Saska Saarikoski: Oikeisto ei luota enää Jumalaan vaan Luciferiin. Helsingin Sanomat, 21.1.2018, s. A 5. HS Kolumni (maksumuuri). Viitattu 21.1.2018.